Monday, August 25, 2008

Antara Muhabalah & Muqabalah

Sejak sekian lama di dalam masyarakat melayu apabila kita nak memberi penegasan atau penjelasan tentang bukti sesuatu perkataan atau maksud yang tersirat didalam hati dengan lebih menyakinkan ialah melalui sumpah. kebiasaan ini berlaku adalah disebabkan oleh kekadang terasa kenyataan yang dikeluarkan oleh seseorang itu sudah terhakis keyakinannya atau takrif atau disebabkan oleh dalih yang dibuat oleh sipendengar yang tidak mahu menerima alasan atau disebabkan oleh persekitaran yang menyebabkan sumpah itu berlaku.
kebiasaannya dalam masyarakat kelantan, orang akan berkata, "sungguh.. demi Allah heh" atau "Mu nak suruh aku bersumpah tobat kafir laq pun aku sanggup" , "Aku bercakap atau "kecek" dibawah cahaya lampu ni takke mu tak caya lagi" juga dianggap sebagai sumpah yang berlegar-legar diruang masyarakat kelantan sejak dari dulu lagi dan masih lagi diamalkan sehinggakan kehari ini.
Maka senario-senario tersebut telah dianggap sebagai bukti kesungguhan seseorang dalam memberikan kekuatan dan keyakinan diatas apa yang hendak dizahirkan. Dalam islam, semua sumpah-sumpah diatas tidaklah diambil kira kerana didalam keadaan yang sebenar sumpah atau dipanggil MUHABALAH hendaklah ditakrifkan sebagai sumpah yang bersungguh-sungguh seperti menyebut diawal kata , Bismillahi, Wabillahi, Wattallahi, .. adalah dianggap sumpah yang sebetulnya mengikut ulamak-ulamak yang muktabar dan didalam fahaman ahli sunnah waljamaah yang kita pegang selama ini.
Namun, Sejak akhir-akhir ini, kita barangkali banyak terbaca di dada-dada akhbar dan media elekronik tentang sumpah yang dilakukan oleh Saiful Bukhari Azlan yang bermuhabalah didalam masjid lepas solat asar yang mengaku bahawa dirinya telah diliwat oleh majikannya iaitu Dato Seri Anwar Ibrahim yang ternyata sumpah laknat sehingga kehari kiamat itu terbukti menunjukkan kesungguhan beliau dalam membuat pengakuan tentang liwat tersebut.
Akan tetapi, yang lebih menghairankan saya bagaimana pemimpin-pemimpin PAS yang dianggap menjunjong Alquran dan Hadis seolah-olah menafikan hak Saiful sehinggakan Nik Aziz sendiri membuat kenyataan bahawa muhabalah tersebut tidak mengikut lunas islam. Ini jelas menunjukkan bahawa demi kepentingan politik puak yang diamalkan oleh Barisan Alternatif cuba mempertahankan kesalahan walaupun jelas didalam hati masing-masing bahawa segala yang dilakukan oleh Saiful itu adalah berlandaskan kepada hukum yang sebenarnya.
Buat masa sekarang walaupun penafian demi penafian dibuat, namun pemimpin-pemimpin PAS masih lagi belum menjawab apakah jenis sumpah yang sebenar yang harus dilakukan oleh Saiful dalam menghadapi kemelut ini sebelum ke Mahkamah. Saya yakin sekiranya Pemimpin dan Ulamak PAS memberikan panduan sudah tentu selepas daripada ini Sdr Saiful akan lagi sekali bersumpah untuk memberikan lagi keyakinan kepada pemimpin-pemimpin yang berdolak dalih dalam usaha beliau yang murni ini.
Dalam keributan dan keasyikan dengan Bermuhabalah timbul persoalan tentang wujudnya satu pakatan didalam parti PAS dan UMNO untuk duduk berbincang semeja atau meja bulat bagi membawa hala tuju baru dalam penyatuan bagi orang-orang melayu. Perbincangan ini atau MUQABALAH telah dilihat sebagai satu usaha untuk menyelamatkan bangsa melayu daripada kemelut kesempitan perjuangan parti masing-masing di dalam memperjuangkan hak dan kepentingan bangsa melayu. PAS telah dilihat sebagai sebuah parti yang senantiasa berdolak dalih dalam usaha ini sejak sekian lama dan tidak pernah mengambil berat akan segala perancangan yang hendak dibuat melainkan kerana takut dengan kedudukan didalam Barisan Alternatif. Buat masa ini, saya yakin selepas pilihanraya kecil di Permatang Pauh, UMNO akan terus berusaha untuk mengadakan perjumpaan demi perjumpaan dengan pemimpin-pemimpin tertinggi PAS dan saya juga percaya bahawa harus wujud satu usaha dikalangan pemimpin muda UMNO dan PAS untuk duduk semeja sambil minum kopi, mungkin di Kopitiam atau di Starbuck atau dimana-mana untuk sama-sama memikirkan tentang nasib dan perjuangan anak bangsa yang dilihat semakin hari semakin terhakis dek disebabkan oleh kepentingan parti masing-masing.
Ingatlah, supaya usaha-usaha ini akan dilihat sebagai satu usaha untuk masa depan anak cucu kita sendiri, supaya satu hari nanti mereka tidak akan menelanjangkan seluar dan kencing diatas kubor kita sendiri disebabkan oleh fahaman politik yang boleh meruntohkan bangsanya yang diamalkan hari ini.
Muhabalah dan Muqabalah adalah sama-sama penting dalam perjuangan politik melayu hari ini, Satu untuk membuktikan keyakinan tentang wujudnya amalan luar tabie pada pemimpin politik melayu, yang satu lagi pula untuk membuktikan agar melayu dan islam kekal relevan dalam negara sendiri sampai bila-bila...wassalam..

Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..