Saturday, August 30, 2008

BN- Bela Negara, Nilai Semula Nawaitu Kehidupan Rakyat


Saya mengucapkan jutaan tahniah kepada Dato Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri dan Presiden Parti atas pembentangan Bajet 2009 yang berlangsung semalam iaitu 29hb Ogos 2008. Pembentangan tersebut melihatkan satu perubahan besar tentang kelangsungan hidup yang harus diterima oleh pemimpin negara bahawa kita perlu melakukan perubahan tentang kedudukan ekonomi rakyat yang ternyata semakin hari semakin terhimpit disebabkan oleh kedudukan keadaan pasaran global minyak dunia sehinggakan kita amat terasa keadaan perbelanjaan sara hidup yang kian hari kian meningkat. saya melihat akan banyak ihsan dan bantuan yang diberikan dalam bajet tersebut sekaligus memungkinkan untuk menghilangkan sedikit keresahan bebanan yang ditanggung oleh rakyat termiskin.


Kalau 6 bulan yang lalu, saya membelanjakan RM150.00 setiap dua minggu,untuk membeli barangan dapur,tetapi sekarang ini saya sendiri terpaksa menghabiskan RM230.00 untuk membeli barangan yang sama. Ini menunjukkan satu jumlah yang besar iaitu kenaikan sehingga 53%.


Kita perhatikan diri kita sendiri sebelum kita memerhatikan orang lain, kerana sedikit sebanyak apabila kita perkatakan soal nawaitu kehidupan hari ini, kita seolah-olah tidak sedar tentang peranan yang harus dimainkan oleh kita sendiri selaku rakyat dalam negara yang tercinta ini, saya masih teringat apabila seorang rakan memberikan gambaran bahawa "orang tua dulu-dulu, apabila mereka bekerja samada mengusahakan sawah ladang, atau bercucuk tanam, atau apa-apa pekerjaan mereka, segala-galanya adalah untuk anak dan cucu, tanam getah atau padi 10 ekar untuk anak dan cucu, infact, tanam sayur pun untuk anak dan cucu".katanya.. "sebab itulah kehidupan mereka anak beranak, diberikan keberkatan oleh Allah s.w.t."tambahnya lagi. tetapi "Malangnya dunia hari ini, kita perhatikan segala yang dilakukan oleh kita adalah untuk diri kita sendiri, makan dan pakai keutamaan untuk diri kita, lepas itu baru anak isteri kita, cucu pun belum tentu"

Saya tersentak sekejap memikirkan tentang perkara tersebut, walhal dalam hati terasa kebenaran tentang apa yang diperkatakan oleh beliau. Oleh sebab itulah kita sama-sama memikirkan bahawa dalam apa sahaja perbuatan atau pekerjaan yang hendak dilaksanakan oleh kita semua harus bermula dengan niat ataupun nawaitu yang ikhlas sesuai dengan Hadis Rasullullah yang bermaksud "setiap perbuatan dan amalan itu haruslah bermula dengan niat".


Bagi pandangan saya, kerajaan yang ada pada hari ini, sekiranya mempunyai niat yang ikhlas dan betul untuk mewarisi negara dengan keamanan dan kesejahteraan demi anak dan cucu kita besok hari, sudah tentu Allah S.W.T akan memakbulkannya, kerana doa rakyat dan impian untuk melihat dengan kesedaran dan kesungguhan keatas segala perancangan yang akan dilaksanakan. Sebaliknya sekiranya kita berjuang hanya untuk setakat diri sendiri, demi periuk nasi sendiri, atau demi demdam kesumat, atau kerana perjuangan diri dan puak semata-mata, ianya tidak akan bertahan lebih lama, percayalah, kerana kita boleh dan mampu melihat sejarah yang sudah-sudah.

Sejarah tidak mengenal sesiapa , tetapi kita yang harus mengenal sejarah. Kerana kita sendiri boleh melihat bagaimana datuk dan nenek moyang kita mengusahakan segala-gala untuk generasi seterusnya, kalau tidak masakan kita berada dibumi ini pada hari ini, maka bersyukurlah, namun kita pula yang harus mewarisi nawaitu tersebut demi anak cucu kita yang akan datang.

Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..