Sunday, May 17, 2009

KELANTAN KOTOR; SYIAR ISLAM BELUM TERLAKSANA DI NEGERI KELANTANSaya amat tertarik dengan kenyataan dalam sinar harian hari ini, yang menyatakan rasa malu Nik Aziz menteri besar kelantan terhadap tahap kebersihan didalam negeri. Pada pendapat saya, ini menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri dibawah Kepimpinan Nik Aziz telah gagal dalam mentarbiahkan penduduk dinegeri ini dengan slogan dan laungan islam yang hendak dibawa oleh kerajaan Pas.
Pas sudah memerintah negeri ini hampir 20 tahun, mana ada sesebuah negeri yang mempunyai masa yang begitu lama untuk mentadbir rakyat untuk menjaga kebersihan didalam dunia ini. Kita sering dilabelkan sebagai negeri serambi mekah, dengan slogan dan momokan yang memecah liur rakyat, tetapi hakikat sebenarnya tahap perlaksanaan dan kepimpinan negeri tidak diurus dengan baik, malahan kalau kita bandingkan Negeri dan negara maju seperti dijepun, korea dan eropah, mereka bukanlah Negara islam atau negeri islam tetapi berjaya mentadbir dan mendidik rakyat untuk menjaga kebersihan semenjak usia kecil lagi, dan kita patut malu kepada kerajaan bukan islam yang berjaya meletakkan tahap kebersihan sebagai agenda utama dalam kehidupan seharian mereka berbanding kita sebagai sebuah kerajaan yang dikatakan islam.
“ dari segi sejarah, zaman Rasullullah dulu pun, Nabi tidak mengambil masa yang telalu lama untuk membimbing masyarakat madinah, dimana Rasullullah berjaya meletakkan madinah ditahap kecermelangannya tidak sampai sepuluh tahun dengan Piagam Madinah sebagai Perlembagaan bertulis pertama didunia yang digubal pada tahun 1 hijrah, ini sudah hampir 20 tahun”
Pergerakan Pemuda UMNO negeri kelantan, merasakan sudah sampai masanya rakyat menilai semula tahap dan kedudukan kerajaan negeri yang ada pada hari ini demi kepentingan dan kedudukan agama islam yang sebenarnya dalam negeri ini.

Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..