Saturday, November 1, 2008

Ucapan Mesyuarat Perwakilan Pemuda UMNO Bahagian Kubang Kerian-Pemimpin Wajib Menjaga Parti


Alhamdulliillah, pertama-tamanya saya memanjatkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga kepada Allah.swt, dan salawat dan salam keatas junjungan besar nabi kita muhammmad rasulllullah s.a.w. yang membawa syiar islam dan rahmat kemuka bumi ini. Saya juga ingin mengucapkan jutaaan terima kasih atas kesempatan masa Ketua umno bhg atas kehadiran utk merasmikan mesy perw pemuda & puteri UMNO bahagian pada kali ini yang ke 18 ini.

Tuan-tuan, puan-puan, sdr sdri sidang perwakilan yang dirahmati Allah sekelian,
Pada tahun ini genaplah usia parti kita selama 62 tahun, dalam usia emas ini kita bersyukur kerana parti kita masih lagi relevan kepada generasi yang ada pada hari ini, sebenarnya relevan atau tidak relevannya UMNO bergantung kepada minat dan kesungguhan kita untuk menunjangi parti keramat yang mulia ini. Sedar tidak sedar , kita telah meninggalkan pilihanraya yang lalu sudah hampir 7 bulan, kita sedar bahawa dalam pilihanraya lalu kita telah menerima tamparan hebat daripada Pakatan Rakyat yang dibelakangi oleh Pas. Dap dan PKR.

Walaupun Barisan Nasional menang dengan majority mudah, walaupun dengan tidak 2/3 majoriti di dewan rakyat kita, apa yang menjadi kehairanan kita ialah apabila kita sendiri merasakan seolah-olah kita telah kalah dalam pilihanraya yang lalu dan terikut –ikut dengan rentak dan sentiment yang dimainkan oleh parti pembangkang. Memang benar kita telah kalah di 5 buah negeri termasuk negeri kita kelantan, yang tidak mampu ditawan kembali sejak 18 tahun yang lalu, namun darisegi keseluruhannya, kita masih lagi menang untuk mentadbir Negara. Dan Negara ini Negara Barisan Nasional.

Sebab itulah apabila ada usaha-usaha parti pembangkang untuk mengambil alih Negara ini melalui cara yang tidak demokratik, melalui saluran cubaan merasuah ahli parlimen dari sabah dan ahli-hali parlimen yang lain dan melalui pintu belakang, maka pemuda dan puteri kubang kerian pada hari ini menyatakan pendirian kita, bahawa kita cukup mengeji dan menghina usaha anwar ibrahim ini, dan memandang kpd usaha ini sebagai usaha mereka yang politiknya sudah hamprak dan corrupt dan tidak mengikut asas demokrasi yang sebetulnya sebagaimana yang diamalkan sejak sekian lama.

Dalam kesibukan kita mentadbir Negara kita yang sudah 51 tahun merdeka ini, dimana kita beranggapan bahawa kita juga matang dalam menguruskan Negara melalui UMNO yang ternyata banyak berjasa kepada agama dan Negara , sejak sekian lama , tetapi kita hairan sejak akhir-akhir ini seolah-olah kita sedar tidak sedar, parti UMNO yang menunjangi kerajaan semakin hari tidak menguasai kerajaan., Kita hairan bagaimana peruntokan untuk pembangunan dalam kawasan parlimen UMNO atau yang kalah dalam pilihanraya yang lalu ,terasa dipinggirkan langsung dari arus pembangunan kawasan, walhal kita juga mempunyai penyokong-penyokong tersendiri yang perlu dipantau atau diberi pembelaan disebalik kekalahan calon UMNO yang bertanding dalam pilihanraya yang lalu, kita juga hairan bagaimana JPPK, seolah-olah takut untuk memberikan peruntokan kpd majlis –majlis UMNO didalam bahagian, sedangkan wujudnya JPPK adalah untuk memberikan saluran yang datangnya daripada kerajaan persekutuan. Kita juga merasa gusar dan gundah gulana apabila kita melihat ramai dikalangan Menteri, Timbalan Menteri dan SU parlimen, dari kalangan pemimpin UMNO yang wujudnya mereka itu kerena sokongan kita yang tidak berbelah bahagi diperingkat akar umbi, yang ternyata tidak bersungguh-sungguh atau tidak secara ghairah membantu pemimpin UMNO dibahagian-bahagian didalam apa saja bantuan yang boleh mengangkat martabat ahli umno diperingkat bahagian, sama ada dari segi sudut agama, social dan ekonomi. Apabila adanya musim pemilihan seperti ini, barulah kita sedar bahawa Menteri dan Timbalan Menteri atau Setiausuaha parliament itu datangnya dari parti UMNO setelah mereka turun kebawah mencari cari pemimpin-pemimpin bahagian semata-mata untuk mencari pencalonan atau undi bagi mengekalkan kedudukan mereka.,
Maka pemuda dan puteri hari ini menggesa supaya kita semua hendaklah membuat penilaian semula kepada pemimpin-pemimpin UMNO yang seperti ini supaya dibelakang hari mereka semua kenal akan pimpinan umno bahagian yang telah mengangkat naik mereka ditempat yang mereka ada pada ketika ini.Tuan,puan sdr sdri sidang perwakilan yang hormati sekelian.

Dalam keghairahan kita menawarkan diri untuk berada dikerusi pemimpin, tak kira sama ada diperingkat bahagian atau Nasional, kita semua harus sedar dan insaf bahawa parti kita hari ini berdepan dengan banyak dugaan dan cabaran samaada dari dalam parti sendiri, dikalangan parti komponen barisan nasional atau dari luar parti iaitu pembangkang yang sentiasa mencari helah dan tipu daya untuk menjatuhkan kita disetiap penjuru. Maka janganlah kita semasa disaat parti memerlukan kedudukan yang utuh dengan perpaduan yang tinggi, ada dikalangan kita yang sanggup menjatuhkan maruah parti dengan menghentam dan menghemburkan kata nista dan mengaruhkan semangat yang boleh menjatuhkah maruah sesama seagama, kita merayu kepada golongan seperti ini sekiranya ada dalam kalangan kita supaya bertafakur dan bermuhasabah diri, disamping bertaubat kepada Allah s.w.t dengan keinsafan yang sedalam-dalamnya. “let us preserve what should be preserved, let us protect what should be protected” dengan izin, apa yang perlu kita pertahan, kita pertahankan, apa yang perlu kita lindungi, kita patutnya lindungi’ demi maruah dan parti kita, supaya tidak menjadi sesuatu yang ibaratkan, seperti menepuk air didulang, sehingga terpercik kemuka sendiri, dan ibaratkan membuka pekung didada sendiri, yang akhirnya masyarakat diluar parti maupun pembangkang akan melihat polemic dan pergolakan yang tidak sudah dalam umno, yang kalau dibiarkan akan menjadi barah yang bernanah yang boleh menghancurkan umno pada bila-bila masa.

Dikalangan kita, harus ada perasaan hormat-menghormati, kasih mengasihani, dan janganlah demi cita-cita untuk menjadi pemimpin kita berkelahi sesame sendiri, yang akhirnya parti kita akan tergadai.
Sudah sampai masanya , kita semua bersatu hati, saya selaku ketua pemuda bahagian dan sebagai wakil jurucakap bagi puteri juga pada pagi yang berbahagia ini berjanji untuk mempastikan agar selepas daripada ini, agar pemuda dan puteri kubang kerian akan kembali bersatu dan utuh demi politik dan kesinambungan perjuangan orang-orang terdahulu yang akan memacu kearah kesejahteraan dalam pilihanraya yang akan datang,.Biarlah minority akan kembali bersama-sama dengan majority agar wadah dan agenda untuk parti akan dapat dilaksanakan dan tidak merugikan cawangan-cawangan, diatas politik sempit pemikiran dan kejumudan.

Tuan-tuan, sdr-sdri sidang perwakilan sekelian.

Didalam kesempatan ini juga Saya mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada cawangan-cawangan yang telah mengadakan mesyuarat dengan mengikut peraturan parti dan dengan jayanya, Saya percaya dengan kepimpinan barisan pemuda dan puteri yang akan diangkat bersama dalam pemilihan pada kali ini, insyaAllah akan terus menerus memberikan nafas baru kepada kita semua, dalam melayari bahtera sebagai sayap kepada umno bahagian kubang kerian, saya percaya kita semua akan bersatu hati dengan keazaman yang tinggi, dengan maudud dan jihad yang satu, perjuangan yang jujor dan ikhlas, ikatan kasih yang berpanjangan sudah pasti akan memberikan nafas yang baru kepada umno bahagian kubang kerian.. Percayalah yang kita semua adalah sebagai khalifah Allah. Yang wajib berperanan untuk melihat UMNO Malaysia berada ditempat yang tinggi dihati rakyat, sebaris dengan cita-cita murni untuk mempertahankan agama, bangsa, bahasa dan tanahair. Sekian wassalam ...
Selamat bersidang…


Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..