Thursday, August 28, 2008

Jangan Biarkan Diri Kita Dijajah-Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan

Selang 2 hari dari sekarang Malaysia akan menyambut hari kemerdekaan yang ke 51, saya percaya ulangtahun kemerdekaan pada tahun ini akan disambut juga dengan penuh kemeriahan sepertimana tahun sudah walaupun kita melihat dari segi kerancakan sambutan yang tidak seperti selalu. Peruntukan untuk sambutan pada tahun ini dilihat agak lesu malahan tidak mendapat sambutan yang menggalakkan dari rakyat, dan terdengar juga ada yang menyebut ini adalah kerana langkah-langkah berjimat cermat dari kerajaan, termasuklah daripada kementerian-kementerian yang terlibat.
Begitu sukar sekali untuk saya selaku ketua pemuda dan pengerusi belia kawasan untuk mencari peruntukan untuk mengadakan program-program yang selalu dibuat didalam kawasan, tetapi mujorlah dengan sedikit peruntokan daripada jabatan belia dan sukan negeri maka dapatlah saya dan rakan-rakan dalam gerakan belia 4B kawasan kubang kerian mengadakan program Semarakkan Kemerdekaan pada hari jumaat 29hb Ogos bagi sedikit sambutan walaupun tidak seberapa meriah sepertimana tahun sudah.
Yang paling penting bagi saya ialah bukan soal sambutan secara besar-besaran, tetapi ialah kesedaran untuk sama-sama bermuhasabah diri kita tentang dimana duduk dan bangunnya orang melayu diketika ini. Ketika ini, kita banyak dicanang tentang pemikiran ultra melayu, ultra cina dan ultra india didalam negara kita. sehinggakan kita seolah-olah sudah lupa tentang ketuanan melayu yang harus dan wajib kita pertahankan demi maruah bangsa kita selama ini. Kewujudan kumpulan aktivis cina su chi diketika dahulu , dan Hindraf dari kalangan masyarakat india diketika ini menampakkan secara langsung keberanian yang dilihat akibat daripada keterbukaan kepimpinan negara didalam melayari masyarakat berbilang kaum didalam negara kita.
Kita harus ingat bahawa keterbukaan yang keterlaluan boleh menyebabkan kita akan mudah diperkotak katikkan oleh masyarakat ultra yang mudah lupa akan asal dan usul mereka selama ini yang mana menumpang kasih didalam negara merdeka yang kita cintai ini.
Disebalik kelantangan puak sebilangan ultra ini, ada juga pemimpin melayu yang menyahut segala tindakan yang dibuat dengan melaungkan "negara ini bukan melayu yang punya, negara ini adalah india dan cina yang punya" ,,selain daripada kata-kata, "tidak ada lagi ketuanan melayu, sekarang ini, ketuanan rakyat", dan "negara ini bukan UMNO/BN yang punya, negara ini negara Rakyat" adalah merupakan satu lagi phenomena baru dalam negara yang boleh menyebabkan wujud satu komplot didalam masyarakat sehinggakan ada dikalangan kita yang sudah mula resah dan gelisah tentang "penjajahan minda bentuk baru" yang kalau tidak disekat akan boleh menyebabkan keresahan dikalangan umat islam dan melayu dalam negara kita.
Percayalah, kepimpinan kita, bermula dari sekarang mesti melakukan sesuatu dengan secara drastik tetapi bukan melulu supaya segala tindakan yang dibuat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab kepada bangsa dan tanahair ini akan dapat disekat dengan sewajarnya.
Kalau tidak kita akan menerima padah dan nasib yang tidak menentu malah lebih teruk daripada apa yang berlaku pada tahun 1511 apabila negara ini mula dijajah oleh portugis 497 tahun yang lalu.
Maka sedarlah kita, supaya jangan biarkan kita dijajah...

Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..