Tuesday, March 10, 2009

PPSMI- Dewan Bahasa Punyai Peranan Besar

Saya merujuk kepada keratan akhbar dalam sinar harian edisi Kelantan bertarikh 8hb Mac 2009, bahawa pemuda UMNO kubang Kerian mendesak kerajaan supaya hapuskan perlaksanaan Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).
Pada hemat saya, apa yang berlaku dalam sehari dua ini dalam kekalutan yang amat sangat berkenaan dengan kajian demi kajian yang telah dibuat oleh kementerian pelajaran terhadap perlaksanaan PPSMI disekolah-sekolah seluruh negara. kita sedar tentang apa kehendak dan kemahuan kerajaan didalam perlaksanaan PPSMI tersebut, ianya tidak lain dan tidak bukan mahu meningkatkan ilmu dan penguasaan pelajar di dalam bahasa inggeris di samping memahami kehendak kementerian supaya penguasaan ini dapat dibuat didalam masa yang singkat.
Dalam masa yang sama kita harus sedar, bahawa ramai guru-guru di kelantan lebih-lebih lagi di luar bandar yang saban hari merungut dengan kepayahan mereka untuk mengajar pelajar bagi mata pelajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris ini. Saya terpanggil untuk membicarakan soal ini kerana sekiranya kita ingin mempastikan PPSMI tersebut dilaksanakan dengan jayanya, kita hendaklah terlebih dahulu mempersiapkan guru-guru kita supaya merekalah yang terlebih dahulu mahir dalam bahasa inggeris. Sekurang-kurangnya 2 mata pelajaran yang susah ini tidak menjadi lebih rumit.
Asas dan perkara pokok ini sekiranya tidak dilaksanakan akan menyebabkan kekacauan dalam sistem pendidikan negara. Tidak hairanlah ramai yang menentang perlaksanaan ini termasuk guru-guru yang terlibat semasa bantahan PPSMI oleh GMP( Gerak Mansuh PPSMI) dua hari lepas.
Bagi saya, kita melihat contoh negara maju Jepun dan China , sejak dari dulu sampai sekarang mereka tidak melupakan bahasa ibunda mereka dalam setiap pengajaran mata pelajaran, lebih-lebih lagi dasar tertutup yang mereka amalkan, tetapi mereka sedar bahawa bahasa inggeris adalah bahasa maju yang wajib dipelajari ilmunya dengan mencedok isi dan ilmu didalam setiap penerbitan yang dikeluarkan dalam bahasa inggeris.
Sebab itulah, apabila setiap kali judul tersohor dikeluarkan didalam bahasa inggeris, kerajaan mereka dibawah agensi bahasa masing-masing akan mempastikan untuk mangalih bahasa judul tersebut tidak kurang dari 2 minggu selepas ianya diterbitkan. Secara tidak langsung, pelajar-pelajar sekolah atau rakyat mereka akan mudah memperolehi ilmu yang didapati dalam buku atau judul terbabit dengan cepat tanpa mempelajari bahasa inggeris terlebih dahulu.
Didalam negara kita, kita mempunyai Dewan Bahasa dan Pustaka yang tugasnya ialah menerbit buku-buku ilmiah karya dalaman negara, disamping menjaga bahasa dan dasar bahasa kebangsaan. Tetapi usaha untuk membuat penterjemahan secara berkala atau secara tetap judul-judul tersohor haruslah dibuat dengan bersungguh-sungguh agar segala ilmu yang ada dalam terbitan bahasa inggeris akan dapat dimanfaatkan dengan jayanya.
Dewan Bahasa dan Pustaka haruslah diperkasakan oleh kerajaan dengan memperuntokan sejumlah wang yang besar disamping berusaha untuk melahirkan penterjemah-penterjemah yang berkaliber supaya segala permasalahan trasformasi ilmu ini akan dibuat dengan mudah dan tersusun.

Anuar Safian Calon Exco Pemuda No 13

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada seluruh bahagian dalam pergerakan pemuda UMNO yang telah mencalonkan saya sehingga saya berada ditempat yang ke 16 didalam susunan pencalonan tertinggi untuk jawatan Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia daripada 65 orang yang menghantar borang penerimaan pencalonan dan daripada seramai 200 orang yang layak bertanding diseluruh negara.
InsyaAllah segala peranan dan suara yang akan diamanahkan oleh perwakilan kepada saya nanti akan dapat dimanfaatkan sebaik mungkin demi kedudukan dan kesinambungan perjuangan parti kita.
Saya berazam akan mempastikan segala gerak kerja yang akan dipikul sekiranya diberi peluang untuk memikul amanah yang besar tersebut akan memberikan sedikit sebanyak harapan generasi muda melayu dan bumiputra kearah kemantapan sokongan mereka kepada UMNO dan Barisan Nasional lebih-lebih lagi untuk kita menghadapkan diri kita kepada pilihanraya yang ke 13 yang akan datang.
Walaupun datang daripada negeri yang tewas dalam pilihanraya sejak 1990, dengan berpaksikan kepada pengalaman sebagai calon dalam pilihanraya yang lalu, saya tetap bertekad dan berazam untuk mempastikan negeri saya kembali ke tangan UMNO dan Barisan Nasional disamping membantu rakan-rakan dinegeri-negeri yang lain untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kekuatan parti kita yang sama-sama kita dokongi.
Harapan semuga Calon No 13 akan menjadi pilihan saudara dan semuga harapan tersebut akan dapat digarap secara bersama pada 25hb Mac ini. wassalam.

Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..