Wednesday, October 15, 2008

HINDRAF-Lama Dah Sepatutnya di Haramkan


Saya begitu tertarik dengan apa yang telah diputuskan oleh Kementerian Dalam Negeri berkenaan dengan pengharaman keatas Pertubuhan HINDRAF (HINDU RIGHTS ACTION FORCE) yang ternyata sepatutnya lama dah dilaksanakan. Tetapi malangnya oleh kerana terlalu berlembut dengan mereka ini, akhirnya mereka semua menjejakkan kaki diatas kepala kita semua barulah kita hendak mengambil tindakan yang sewajarnya, diibaratkan seperti nasi sudah menjadi bubur.

Saya menyeru kerajaan supaya memantau selicik-liciknya segala pertubuhan yang sejak akhir-akhir ini membuka ruang untuk mengaruhkan keadaan yang boleh menjejaskan ketenteraman awam dan sekaligus boleh menyebabkan rakyat menjadi taruhannya lebih-lebih dasar yang tidak menghormati langsung akan pemimpin negara yang didiami.

Kita tidak rela sama sekali, rakyat diperjudikan nasib mereka dengan golongan seperti ini yang sama sekali tidak boleh diterima didalam keadaan kita sedang terhimpit dengan masalah ekonomi global dan serantau yang boleh mengeruhkan lagi keadaan dan menjejaskan perpaduan yang dibina selama ini.

Biarlah kita hancurkan segelintir untuk menyelamatkan jutaan manusia yang inginkan keamanan dah ketenteraman awam.

tahniah KDN, tahniah Dato Seri Syed Hamid...

Terima Hakikat Kekalahan Dalam Pemilihan Demi Demokrasi Berparti

Saya berharap benar kepada sesiapa yang ingin menawarkan diri bertanding dalam pemilihan samaada di peringkat bahagian atau pusat supaya sebelum membuat keputusan untuk bertanding agar bermuhasabah diri terlebih dahulu agar dapat menerima hakikat apabila tidak terpilih atau kalah dalam pemilihan tersebut.
Ini kerana diKelantan sejak akhir-akhir ini mula merebak satu sindrom kurang sihat dikalangan ahli parti yang menjurus kearah perpecahan yang berpanjangan, sehinggakan wujud satu sindrom kecam-mengecam kepada calon yang telah diishtiharkan menang dalam pemilihan tersebut. Sindrom ini telah menyebabkan satu suasana yang tidak bermoral sehinggakan ianya melebihi daripada tentangan kepada PAS dalam pilihanraya. Kalau beginilah sikap sesetengah daripada kita dalam pilihanraya yang lalu, saya rasa amat bersyukur tetapi malangnya tenaga dan wang ringgit telah digunakan secara mudah dengan sanggup membuat poster, banner dan banting sambil mengecam tindakan pemantau perhubungan negeri yang telah diperturunkan kuasa oleh UMNO Malaysia untuk memantau perjalanan mesyuarat-mesyuarat yang telah dijalankan agar mengikut prosedur dan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan.
Bagi saya kalau ini dibiarkan ianya boleh menyebabkan satu perpecahan besar berlaku dalam parti yang sedang disaat ini memerlukan pembela-pembela yang boleh meletakkan semula parti diatas landasan yang betul dan sebenarnya.
Saya amat kecewa dan terkilan diatas sikap tersebut yang sekaligus menampakkan adanya satu kepentingan peribadi yang meluak-luak untuk memegang jawatan sehinggakan sanggup bermusuh dan bertindak diluar perbatasan agama dan naluri manusia.
Sehinggakan juga ada yang berlatar belakangkan agama sanggup mengeluarkan kata-kata kesat dan tidak elok untuk dilihat oleh orang luar dari parti.
Saya ingin mengajak mereka ini supaya kembali ke jalan yang sebenarnya. Kalau kita sudah menyerahkan apa-apa bantahan kepada Mahkamah sebagai contohnya, tetapi akhirnya mahkamah telah membuat keputusan menolak bantahan tersebut maka kita kena terima hakikat bahawa itu adalah keputusan muktamad yang tidak boleh diragukan lagi.
Sedarlah parti adalah segala-galanya sekiranya kita ini seorang pejuang, berjuanglah dengan jalan yang jujur dan ikhlas, bukan berjuang untuk merosakkan perjuangan sendiri. Jangan marahkan nyamuk kelambu dibakar. Jangan disebabkan nila, susu binasa, sudah terantuk baru terngadah, Orang Muda harus membela bangsa, kalau tidak kita dipandang mudah..
Sedarlah sebelum terlambat...

Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..