Monday, October 13, 2008

Kelab BN- bukalah seluas-luasnya, Tetapi tidak UMNO

Saya amat tertarik dengan cadangan oleh YAB Dato Seri Abdullah untuk menubuhkan kelab BN bagi memberikan keahlian secara langsung kepada penyokong-penyokong Barisan Nasional yang tidak berada didalam parti-parti komponen. Sebenarnya Kelab BN ini adalah merupakan rintisan daripada apa yang pernah dilakukan oleh Parti Perikatan sejak lama dulu sebelum penukaran nama kepada BN pada 1973 yang menjurus kepada keahlian 'direct' melalui parti masing-masing.

Saya yakin dan percaya dengan adanya kelab ini, sedikit sebanyak mampu memberikan alternatif kepada orang muda dan kepada bukan ahli parti komponen untuk membantu dan menyertai BN dengan cara diluar daripada saluran berparti.

Apa yang penting bagi saya ialah supaya jangan sesekali ada diantara kita yang mencadangkan agar UMNO dibuka kepada ahli bukan bumiputera sepertimana apa yang dilakukan oleh Gerakan. Penduduk pribumi tidak akan sama sekali sama taraf dengan bukan pribumi. Soal parti Gerakan hendak mengadakan "trial and error" dalam membuka ruang parti mereka untuk lain-lain bangsa itu terserahlah..tapi jangan dengan UMNO, kerana kita tidak boleh lari dari tanggungjawab untuk menjaga bangsa dan agama. Biarlah ia kekal menjadi wadah pembela dan tidak lari dari perjuangan asal.

Selamat Datang Ke Blog Malayquest

Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelawat yang melawat laman blog ini, laman blog ini bertujuan untuk berkongsi pandangan dan citarasa masa kini tentang kedudukan orang melayu dan islam dalam negara kita. Sekiranya tuan puan serta saudara saudari mempunyai komen atau apa-apa bersangkutan tentang isu yang dikeutarakan silalah bersama-sama untuk membantu meningkatkan lagi dengan keihklasan untuk membawa orang melayu dan islam dalam negara kita ke tahap yang tertinggi dan sebenarnya....wassalam dan salam hormat
anuar hj safian..